Hoge lat

Stel je eens voor… dat je als klein kind hebt geleerd dat alles wat je deed in één keer lukte. Dat je nergens voor hoefde te oefenen, maar het gewoon kon. Je omgeving was dolenthousiast.

Wat zou je daarvan hebben geleerd? ..dat je je best niet hoeft te doen? ..dat ergens je best voor moeten doen betekent dat je dom bent? ..dat fouten maken niet ok is, want jij kunt toch alles? ..dat dingen die moeilijk lijken, beter vermeden kunnen te worden? ..dat je geen moeite hoeft te doen om iets te kunnen?

Veel van de kinderen die ik begeleid hebben dit ervaren. Dat heeft ervoor gezorgd dat zij de lat voor zichzelf enorm hoog hebben gelegd. Soms ligt die lat zelfs zo hoog, dat ze niet weten waar hij precies ligt. Zij kunnen te maken krijgen met (faal)angst, perfectionisme, vluchtgedrag.

Herken je je kind hierin? Zoek je hulp in de regio Rotterdam e.o.? Stuur me een berichtje (info@metjente.nl) of bel: 06-23448412.

Poster: Lilian van der Poel (XL-leren en ukIQ)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.