Gevoeligheid

Prikkende labels, kriebelende haren, een bandje wat verkeerd zit, te fel licht, te hard geluid.

Je afgewezen voelen, aanvoelen dat mensen ruzie hebben, emoties van anderen overnemen.

Gevoeligheid. Een belangrijk zijnskenmerk voor vrijwel alle kinderen waarmee ik werk.

Op zintuiglijk gebied kan dat te maken hebben met de prikkelverwerking. Een teveel aan prikkels (o.a. geluid, licht, druk, warmte, geur, smaak) zorgt voor overprikkeling. Het lijkt alsof een filter mist of niet goed werkt. Alle prikkels komen even hard binnen en de emmer loopt al snel over.

Emotionele gevoeligheid uit zich bijvoorbeeld in aanvoelen hoe de sfeer is, zonder te weten wat er speelt. Kinderen die haarfijn aanvoelen dat er ruzie wordt gemaakt, ook al wordt dat (in het bijzijn van het kind) niet uitgesproken. Die disbalans kan bij kinderen zorgen voor onzekerheid; voelen zij het dan verkeerd aan?

Gevoeligheid is niet weg te trainen. Wel kunnen kinderen ermee om leren gaan. Wil je meer weten? Je kind aanmelden voor een gratis sessie? Stuur me een berichtje of vraag het gratis e-book aan!

Poster: Lilian van der Poel (XL-leren en ukIQ).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.