“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Een quote van Pippi Langkous die me tegenwoordig regelmatig om de oren vliegt. Ik merk dat ik er chagrijnig van word. Want oh, wat zou ik graag zo denken. En wat gun ik het de kinderen waar ik mee werk. Een super growth mindset, alles proberen wat je nog nooit gedaan hebt. En dan in volle overtuiging denken dat je het wél kunt.

Maar het lukt me (NOG) niet. Er is vrijwel altijd een deel van mij wat na 1 keer proberen denkt “zie je wel, je kunt het niet”. Dat -als ik écht geen idee heb hoe iets moet- ervoor zorgt dat ik wel een reden verzin om er niet aan te hoeven beginnen.

Deze quote herinnert mij eraan dat ik die growth mindset vaak NOG niet onder de knie heb. Dat ik me regelmatig laat verleiden tot fixed denken. En dat vind ik jammer. Frustrerend.

MAAR. Er is vooruitgang. Ik ben in ontwikkeling. Ik weet dat iets NOG niet kunnen, betekent dat er een mogelijkheid is dat ik het op een ander moment wel kan.

Het is een kwestie van oefenen om zo te denken. Om een growth mindset te ontwikkelen. Ik ben er van overtuigd dat iedereen dat kan. De één heeft alleen wat meer ondersteuning en tijd nodig dan de ander.

Ik deel dit graag met kinderen. Laat ze zien dat ik verre van perfect ben. Dat ik met dezelfde dingen worstel als zij. Ze ervaren herkenning, kunnen daardoor hun eigen frustratie plaatsen en uiten. Het wordt zichtbaar. En dat maakt dat je ermee aan de slag kunt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.