Lang leve de leercurve!

Er zijn verschillende manieren om te leren. Visueel, auditief, door beweging, door doen.. Het besef groeit steeds meer; we moeten kijken naar hoe een kind leert, hoe informatie blijft hangen, hoe iets nieuws gekoppeld wordt aan eerder verworven kennis. Geen twee kinderen leren op dezelfde manier. 


Ik leer bijvoorbeeld voornamelijk door (na) te doen. Ik kijk eerst hoe een ander iets doet; in het echt of vanaf een filmpje. Nadat ik het heb nagedaan kan ik gaan manipuleren; is de kennis mij eigen en kan ik dat op mijn eigen manier toepassen. Daarnaast moet ik feitelijke informatie kunnen lezen, voor ik erover kan praten. Maar dat praten heb ik wel heel erg nodig. Ik vind het fijn om te discussiëren over wat ik leer. Door te praten vallen stukjes op hun plek, voel ik of iets klopt. Ook erg belangrijk: het visuele aspect. Zonder (mentaal) plaatje, is de kans klein dat nieuwe informatie blijft hangen. Ik kan dan overigens ook niet goed meer luisteren. Omdat ik bezig blijf met het construeren van een kloppend plaatje. 


Alles bij elkaar lijkt het soms tegenstrijdig. En ik gebruik niet altijd elke manier van leren. Inmiddels realiseer ik steeds sneller wat ik nodig heb om informatie te laten beklijven. 


Ik heb me ontzettend vaak dom gevoeld. Omdat ik abstracte informatie niet tot me kan nemen. Omdat ik uit een lap tekst geen hoofd- en bijzaken kan onderscheiden. Omdat kale formules bij mij niet blijven hangen. Omdat ik iets alleen maar kan onthouden als het me interesseert. 


Maar weet je? Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zijn eigen manier van leren mag ontdekken. Jammer genoeg wordt informatie vaak maar op een paar (standaard) manieren aangeboden. Je hebt als kind maar in beperkte mate invloed op de manier waarop je kennis tot je kunt nemen. 


Laat je kind thuis eens wat manieren uitproberen, ervaren wat hij prettig vindt. In welke situaties kies je voor welke manier? Is het belangrijk dat je tekeningen perfect zijn, als je tekenen nodig hebt om een verhaal te onthouden? Kun je deze leerstijlen buiten school uitproberen, zodat je ze eigen kunt maken? Kleine stapjes geven uiteindelijk groot resultaat. Door jezelf te leren kennen, maak je het gemakkelijker voor jezelf!


En ik? Ik ben stiekem al blij als ik herken dat de informatie langs me heen gaat. En durf te vragen om een andere manier van kennisdeling. Levert me onwijs veel op, maar is soms nog superspannend. Lang leve de leercurve!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.