Makkieland en Lefland

In mijn verrijkingsklas starten we binnenkort weer met Makkieland en Lefland.

Makkieland is een land waar alles vanzelf gaat. De sfeer is ongedwongen, er hoeft niets, alles kan en alles mag. In Makkieland doet iedereen waar hij goed in is, zonder dat ze er moeite voor hoeven te doen. Er worden eigenlijk geen nieuwe dingen geleerd, er zijn weinig uitdagingen. Het is er best chill, maar soms ook wel een beetje saai.

In de verrijkingsklas gaan we aan de slag met het vormgeven van deze landen. In Makkieland schrijven, tekenen of plakken de kinderen wat ze goed kunnen, wat ze leuk vinden om te doen, wat ze makkelijk af gaat. In Makkieland voelen ze zich zeker, zijn ze in hun comfortzone. Over het algemeen brengen de kinderen die ik begeleid vrij veel tijd door in hun Makkieland.

Prachtig om te zien hoe de landen verschillen, hoe ieder kind zijn eigen land vorm geeft. In sommige landen zie je winkels, in andere landen alleen maar geschreven woorden. Is er überhaupt een (ei)land getekend, of wordt het vel als land gebruikt? Sommige kinderen verzinnen een vlag, of een taal, of …. Er is zó veel mogelijk.

Leuk om te doen
Ontwerp deze week eens jullie eigen Makkieland. Vraag je kind ter voorbereiding wat er in zijn Makkieland te vinden is. Wat zijn de dingen waar hij blij van wordt, die hij goed kan, die “een makkie” zijn? Waarvan laat hij graag zien dat hij het goed kan, wat doet hij het liefst elke dag de hele dag?Knip, plak, teken of schrijf, je kunt het zo gek (of juist niet) maken als voor je kind prettig is. En hoe leuk is het om zelf ook mee te doen??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.