Lefland

“Dat kan ik echt nooit”.

Lefland is zo’n plek, waar dingen die niet in één keer lukken, die geoefend moeten worden, die moeilijk of spannend zijn, zich bevinden. Een land waar je hard moet werken, waar je veel kunt leren.

Een plek die veel kinderen die ik begeleid vermijden. Ze blijven liever in hun comfortzone, op de plek waarvan ze weten wat ze kunnen. Datgene wat ze niet kunnen, daar hebben ze het liever niet over;)

Bij sommige kinderen is er zelfs bijna niets in hun Lefland te vinden. Ze vinden alles makkelijk. Zijn niet bewust van eventuele uitdagingen, simpelweg omdat ze die (bijna) nooit tegenkomen.

Zo gingen we in de verrijkingsklas onlangs aan de slag met de torens van Hanoi. En verzuchtte een kind “eindelijk, mijn hersenen hebben weer iets te doen”. Hier was de rest het mee eens. Meerdere kinderen benoemden dat ze dat verder maar weinig ervoeren, dat hun hersenen aan het werk moeten.

Soms is het dus best een uitdaging om dingen te vinden die in Lefland te plaatsen zijn. Misschien gaat je kind uitdagingen al zo lang uit de weg, dat hij ze niet meer herkent (kun je je mijn blog over cheeta’s nog herinneren?).

Leuk om samen te doen
Start eens met Lefland vormgeven. Kan op allerlei manieren! Tekenen, kleien, knippen en plakken.. Wat mag erin? Wat hoort eigenlijk toch bij Makkieland? Laat het tussendoor ook even rusten. Grote kans dat je kind de komende tijd meer dingen ziet in zijn omgeving, die ook in Lefland mogen.

Wat voorbeelden van dingen die in Lefland te vinden kunnen zijn: tekenen, leren voetballen, nieuwe vrienden maken, dansen, zingen. Eigenlijk alles waarvan je kind denkt dat hij het (nog) niet kan. Waar hij lef, hulp of doorzettingsvermogen voor nodig heeft. Wat net een beetje spannend is. Wat net buiten zijn comfortzone ligt.

Wil je met me delen wat jullie ontdekken? Hoe de beide landen eruit zien? Ik ben heel benieuwd! Geniet van het proces!

PS. Heeft jouw kind ondersteuning nodig bij het creëren van zijn Lefland? Wil je hem graag helpen, maar weet je niet zo goed hoe? Neem dan contact met me op, in een gratis sessie geef ik je ten minste 2 gouden tips!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.