Iets nieuws..

Nieuwe dingen doen. Het geeft me altijd spanning. Niet weten wat ik moet verwachten, hoe het zal zijn. Hoe een nieuwe plek eruit zal zien, hoe andere mensen zullen zijn, hoe ik me zal voelen. 

Ik heb mezelf aangeleerd om vooraf niet langer te over-analyseren. Vroeger maakte ik mezelf helemaal gek, doordat ik probeerde alles voorspelbaar te maken. Ik dacht overal over na en vulde alles alvast in. Maar dát viel tegen. Het ging namelijk vrijwel nooit zoals ik het van te voren bedacht had. Dat betekende frustratie, teleurstelling en paniek. 

Nu denk ik er niet meer over na. Ik sta mezelf niet toe om plannen te maken over iets wat ik nog niet weet, waar ik niet genoeg informatie over heb. Als mijn gedachten tóch met me aan de haal gaan, spreek ik ze uit. Ik laat ze niet in mijn hoofd rondzingen. Want daar gebeuren de meest vreemde dingen. 

Meestal vlammen vlak voor ik iets nieuws ga doen de zenuwen heel even in alle hevigheid op. Ik weet mezelf ook weer gerust te stellen. Het is even (héél erg) spannend, maar inmiddels weet ik ook dat nieuwe dingen doen mij vrijwel altijd iets positiefs oplevert. Ik ervaar het nu als leuk spannend, in plaats van verlammend spannend. 

Vaak bereiden we kinderen voor op wat er komen gaat, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Maar wij weten ook niet precies wat er gaat gebeuren. Het lijkt een garantie voor teleurstelling. 

Zou het niet veel mooier zijn, wanneer je met je kind kunt oefenen met situaties waarin hij niet weet wat er gaat gebeuren? Door te leren hoe je om gaat met nieuwe situaties, waarin je verschillende elementen niet onder controle hebt? Door te oefenen om het positieve te zien in iets niet vooraf plannen? Door af en toe te zijn met dat wat er is, in plaats van het te willen veranderen naar hoe jij het hebt bedacht?

Door dit met hele kleine stapjes te oefenen, leert je kind omgaan met situaties waar hij de controle niet (volledig) over heeft. Leert hij de lol in te zien van iets vooraf niet precies weten. En, surprise, het zal je vast niet verbazen dat het jou ook wat oplevert. Misschien is “het vooraf niet weten” voor jou ook lastiger dan je in eerste instantie dacht. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.