Inside Ronja

Ronja, voor wie haar nog niet kent, is mijn inner rebel. Samen met haar pak ik Nette Nelly aan. Dat is het deel van mij wat alles “doet zoals het hoort”. Buiten de lijntjes kleuren is voor Nette Nelly geen optie. Kwestie van aangeleerd gedrag.

Ronja de Rebel zet daar een wat meer ondeugende kant tegenover. Zij doet de dingen juist niet hoe het hoort. Zoekt de grenzen op. Gaat er overheen.

En ik merkte dat Ronja het vooral naar haar zin had wanneer er publiek was. Instagram is daar een perfect kanaal voor. Regelmatig deel ik er wat we meemaken.

Ik ging er vanuit dat Ronja de Rebel deed wat ik écht wilde. Maar waar ik onlangs ook bewust van werd, is dat Ronja toch meer gericht is op de buitenwereld dan ik dacht. Ze is op zoek naar goedkeuring van anderen. En ik ben juist nogal klaar met mijn binnenkant laten bepalen door de buitenwereld.

Daarnaast heeft Nette Nelly nog steeds een dikke vinger in de pap. Zij maakt zich ontzettend druk over wat anderen ervan zullen denken. Voor mij is het “een Ronja” als ik m&m’s voor mezelf koop en er een paar als ontbijt eet, of op een vrije dag geen wekker zet. Maar vinden andere ook dat dat “een Ronja” is? Of zijn het eigenlijk hele normale dingen? Of doe ik juist iets heel raars? Of vinden anderen het misschien vies?

Dus ik legde mezelf (en Nelly en Ronja) ontzettend veel druk op. Een nieuwe fase is aangebroken. Met Ronja doe ik de dingen die ik wil doen, waar ik zin in heb. En met goedkeuring van Nelly post ik dat op Instagram. Als ik me er ok bij voel. De rest komt nog wel. Ooit zien jullie alle stoute, vieze of rare dingen die ik gedaan heb;)

Heeft jouw kind ook een alter ego? Of zorgt hij er misschien op een andere manier voor dat hij kan doen wat hij wil, zonder in de problemen te komen? Wat zijn dingen die je kind wel zou willen doen, maar eigenlijk niet durft? Omdat hij bang is dat de omgeving er misschien iets van zal vinden? Of omdat hij er zelf iets van vindt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.