Verander de wereld, begin bij jezelf

Je kunt anderen niet veranderen.

Ik eet geen vlees en vis. Ik mis het niet, heb er nooit erg veel behoefte aan gehad. Als kind at ik al een aantal jaar vegetarisch. Na mijn studietijd heb ik dat weer opgepakt. Omdat ik het zielig vind, omdat ik het niet erg lekker vind en omdat ik het milieu er een handje mee help.

Afgelopen week sprak ik iemand, die zich schuldig voelde over de hoeveelheid vlees die hij at. Hij had 4 dagen geprobeerd om geen vlees te eten en daarna was hij er weer mee gestopt. Daar baalde hij van, want wat voegde dit nu toe aan het grote geheel?

Mijn mening: iets is beter dan niets. Als jij iedere week één dag vegetarisch eet, doe je meer dan mensen die iedere dag vlees eten. Natuurlijk zou het beter zijn om helemaal geen vlees te eten, nooit te vliegen en alleen maar van eigen bodem te eten. Maar we weten allemaal dat dat best wel lastig is. Waarom zou je dan niet gewoon doen wat je kunt? Misschien koop jij wel nooit leren schoenen, douche je maar heel kort, of koop je nooit plastic speelgoed.

Waar het mij om gaat, is dat iedereen doet wat hij kan. En dat je een ander niet kunt veranderen. Kijk naar wat jíj kunt doen. Verander de wereld, begin bij jezelf. Geef het goede voorbeeld. Laat zien hoe het óók kan. Heb geen oordeel over de ander. Misschien komt hij ooit wel waar jij nu bent, maar heeft hij meer tijd nodig. Misschien loopt hij een heel ander pad.

Zo werkt het ook met je kind. Wanneer jij het goede voorbeeld geeft, volgt je kind vanzelf. Misschien heeft hij er jaren voor nodig, of is het besef en de verandering er direct. Misschien is zijn transformatie anders dan je bedacht had. Maar verwacht in ieder geval niet dat je kind een verandering door zal maken, terwijl thuis alles bij het oude blijft.

Precies de reden dat ik ook ouders coach. Soms spelen er overtuigingen, oude pijnen, of zijn jullie in een patroon beland. Soms werkt de buitenwereld gewoon zo ontzettend tegen. Ik ben ervan overtuigd dat ouders áltijd handelen vanuit de beste intentie voor hun kind.

Je hoeft het niet alleen te doen. Heb je behoefte aan een klankbord, ruimte om te brainstormen, hardop na te denken? Heb jij het beste voor met je kind, maar komen jullie er samen niet uit? Stuur me dan een berichtje. Ik help jullie graag op weg!

PS. Op mijn site staan de data voor De natuur in met Jente. Voor ouder&kind-koppels en voor kinderen die graag met ontwikkelingsgelijken op pad gaan. Heb jij je kind al aangemeld?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.