De stekker eruit?

Waar merk jij aan, dat je kind op zijn tandvlees loopt?

Het is het einde van het jaar. De kerstvakantie is net gestart. Voorafgaand aan de vakantie is er vaak een periode waarin kinderen moe zijn, er veel van ze gevraagd is. Overprikkeld, geïrriteerd, huilerig.

Ik merk het bij mezelf ook. Het komt terug op verschillende momenten, in verschilleden situaties. Verminderde concentratie, meer zin in zoetigheden, ik ben emotioneler en ik word onhandig. Ik laat te pas en te onpas dingen uit mijn handen vallen, struikel over niet-bestaande stoepjes. Maar de grootste alarmbel is het maken van keuzes. Als ik echt flink moe ben en er doorheen zit, kan ik nóg slechter kiezen, dan ik normaal gesproken al kan. Wat ga ik eten? Makkelijk, gezond of goedkoop? Of, als het echt erg is, kom ik de deur niet eens uit omdat ik niet kan besluiten welke jas of schoenen ik aan moet doen.

Op zo’n moment is er eigenlijk maar één oplossing: de stekker eruit. Zorgen voor ontspanning, ontprikkeling en duidelijkheid. Afspraken afzeggen, schermen uit en wandelen, een boek lezen, puzzelen of slapen.

Hoe is dat voor jouw kind? Hoe uit overprikkeling zich? Wat gebeurt er wanneer hij té lang door heeft gelopen? Ik wens jullie een hele fijne vakantie, met hopelijk veel rust, uitdaging, gezelligheid en tijd en ruimte om te doen waar jullie op dat moment behoefte aan hebben.

Nog een leuke tip, voor de puzzelaars onder ons: de AIVD kerstpuzzel. Ontworpen door het NBV (het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging) en dit jaar is er voor het eerst ook een junior versie! Heerlijk om de hersenen eens even flink te laten kraken. Fijne dagen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.