Zelf doen

“Zelf doen.” Een fase waar ieder kind doorheen gaat. Bij hoogbegaafde kinderen lijkt die fase soms wat langer aan te houden, of op verschillende momenten in alle hevigheid opnieuw op te vlammen. Ik heb deze fase zelf ook nog regelmatig. Ik wil niet dat iemand het voor me doet. Ik wil niet dat anderen me vertellen wat ik moet doen. Kan ik best zelf. Of ik leer het.

Deze situatie doet zich voorál wanneer anderen (lijken te) vinden dat je kind iets nog niet kan. Dan gaan alle alarmbellen rinkelen, ontstaat er frustratie en discussie. Hij voelt zich niet erkend. Gezien in datgene wat hij allemaal al kan, of kan leren. Is boos op zijn omgeving, die lijkt te denken dat hij van alles nog niet kan. 

Hoe kun je daar nu mee om gaan?
Het gevoel van autonomie (zélf mogen bepalen, zonder bemoeienis van buitenaf) is enorm belangrijk. Je kind keuzes geven, bevordert het gevoel van autonomie. Het liefst een keuze waar jij geen belang bij hebt (optie A of B zijn jou om het even), maar die voor je kind wel een verschil maken. Bijvoorbeeld je speelgoed vóór het eten, of vóór het naar bed gaan opruimen. Eerst aankleden, of eerst ontbijten. Kijk op welke vlakken je kind behoefte heeft aan meer autonomie (ga vooral met elkaar in gesprek!) en op welke vlakken jij iets flexibeler zou kunnen zijn. Daar zit vast ergens overlap! En misschien kan hij ook (met ondersteuning van jou?) met zijn leerkracht in gesprek. Scholen zijn geneigd om één lijn te trekken, maar misschien willen ze op bepaalde vlakken wel een uitzondering maken. 

​Ik ben benieuwd wat het jullie gaat brengen! Wil je het me hieronder laten weten?

De natuur in met Jente
Op zondag 19 januari 2020 is het tijd voor De natuur in met Jente. Een middag waarop je kind kan oefenen met autonomie. Er is een plan én ruimte voor eigen inbreng van de kinderen. We gaan op pad in de Broekpolder. Gemeenschappelijke deler is (vermoedelijke) hoogbegaafdheid en de natuur. Of dat nu interesse in, liefde voor is, of gewoon omdat je er lekker kunt rennen. Je kunt je kind opgeven via info@metjente.nl!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.