Je systeem op hol

Fight, flight, freeze. Een reactie van onze hersenen op acuut gevaar. De amygdala merkt spanning of stress op en gaat in overlevingsmodus, vaak nog voordat je op rationeel niveau door hebt wat er aan de hand is. Heel handig, in echt gevaarlijke situaties. Maar soms slaat het systeem een beetje op hol..

Ik heb een to-do list van hier tot Tokio. Met allemaal belangrijke dingen erop. Weinig dingen die ik níet, of later, kan doen. Zowel voor m’n bedrijf als privé. Zodra het besef dat er zoveel te doen is in veel te weinig tijd tot me doordringt, treedt de struisvogelpolitiek in werking. Ik ga andere dingen doen (zoals opruimen, schoonmaken, wandelen, planten water geven). Vervolgens probeer ik tijdens die activiteiten alvast een strijdplan te bedenken. Maar mijn gedachten zijn volledig geblokkeerd. De stress heeft zich zover opgebouwd dat er lichte paniek ontstaan is. Ik krijg koude handen en voeten, word misselijk, krijg hartkloppingen en hoofdpijn. 

Mijn reactie op stress: freeze. Ik vecht niet, ik vlucht niet, ik bevries. Lichamelijk én mentaal kom ik volledig tot stilstand. Inmiddels herken ik de signalen. Maar datgene wat me het beste helpt, is ook wat ik op dat soort momenten het allermoeilijkst vind: keuzes maken en lief zijn voor mezelf. 

Wanneer ik bepaal dat niet álles op mijn lijstje (perfect) hoeft te gebeuren, valt er een last van mijn schouders. Ik krijg weer ruimte om na te denken. Mijn lijf komt tot rust. Ik ga aan de slag. Eerst nog ‘omdat ik weet dat het werkt’, maar op een gegeven moment kom ik weer in de flow. Doe ik wat er gedaan moet worden. Ben ik tevreden genoeg, om op ‘verzenden’ te drukken.

Fight, flight, freeze voor jouw kind
Hoe werkt fight, flight, freeze voor jouw kind? Zijn er situaties waarin de stress hem teveel wordt, en hoe reageert hij dan? Slaat hij om zich heen? Trekt hij zich terug? Lijkt hij te bevriezen? En in wat voor situaties treedt dit op; wat zijn stressvolle situaties voor hem?

Wie weet hoe hij op bepaalde momenten reageert, kan daar rekening mee houden en ermee om leren gaan. In dit filmpje wordt fight, flight, freeze heel duidelijk en visueel uitgelegd. Goed om zelf te kijken, of samen met je kind. Dan kan hij wellicht beter begrijpen waarom hij soms op een bepaalde manier reageert, óók als hij dat niet perse wil. 

Belangrijk!!
​Teveel stress is nooit goed. En is niet alleen maar een kwestie van “anders naar dingen kijken”, of er op een andere manier mee omgaan. Soms ervaren we sommige situaties echter ten onrechte als stressvol, omdat die op een bepaalde manier in ons brein zijn opgeslagen (zie ook het filmpje voor iets meer uitleg hierover). En daar kun je dan hopelijk wél iets mee doen!
​​
De natuur in met Jente
Wat ook helpt: wandelen! Verstand op nul, blik op oneindig. Ontspannen en jezelf zijn, terwijl je de natuur ontdekt. Op zondag 16 februari ga ik weer De natuur in met Jente. De laatste editie was een groot succes. Gaat jouw kind deze keer ook mee? Aanmelden kan via info@metjente.nl!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.