De emotie achter het gedrag

Als ik boos ben.. Het komt vrijwel nooit voor.

Maar áls ik boos word, weet ik dat er meestal een andere emotie achter verborgen zit. Vaak is dat angst, frustratie of verdriet. Een emotie die ik er eigenlijk niet wil laten zijn. Die niet de ruimte krijgt die hij nodig heeft. En dat vertaalt zich in boosheid. Boos op mezelf, boos op de emotie, boos op de wereld.

Als ik de emotie er laat zijn, er de ruimte aan geef, erover praat, teken of schrijf, is er zoveel meer rust. Er is dan ook mogelijkheid om te praten. Te praten over wat er écht dwars zit, in plaats van ruzie te maken over wat aan de oppervlakte te zien is.

Als je kind boos is, is er een kans dat er iets anders achter zit. Door die emoties te leren herkennen en ze te benoemen kun je je kind helpen ontdekken wat er achter zijn boosheid schuil gaat. En kun je samen op zoek naar een oplossing, of hem ondersteunen bij zijn gevoel.

Een boek wat fantastisch goed kan helpen bij het duiden van-, en omgaan met emoties, is “Een boek vol gevoelens en 1 goudvis” van Marjan Gerarts. Een prachtig boek over emoties, hoe ze te herkennen, fijne oefeningen die je kunt doen en uitleg over hoe het komt dat een emotie soms alles overneemt.

Uit dat boek een fijne oefening die je kunt doen bij boosheid (woede): “Zet 5 stappen van elkaar vandaan en roep naar elkaar. Kun je elkaar nog verstaan? Zet dan 5 stappen verder achteruit. Nog steeds? Nog een keer. Roep zo hard als je kunt.” Op die manier krijgt frustratie, woede de ruimte, mag je lekker alles eruit schreeuwen. En daarna is er ruimte om over andere dingen te praten.

Echt een aanrader, geweldig boek! Ook ik heb er veel van geleerd, maar voor kinderen is het geweldig begrijpelijk omschreven, met mooie illustraties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.