Peergroup

Kinderen ontwikkelen hun zelfbeeld onder andere aan de hand van hun omgeving. Ouders, verzorgers, en de kinderen om zich heen.

Voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong zijn hun leeftijdsgenoten vaak niet de kinderen waar ze van leren. Hun leeftijdsgenoten zijn vaak niet degenen aan wie ze zich kunnen spiegelen. Ondanks dat ze qua uiterlijk op elkaar lijken, is hun gedrag vaak totaal anders. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong zich gaan aanpassen. Aanpassen om bij de grote groep te horen. Vanuit evolutionair standpunt heel begrijpelijk. Buiten de groep vallen, wordt direct afgestraft (ik denk dan aan de mens héél vroeger, toen tijgers nog vrij spel hadden en de zwakste mens uit de groep.. je begrijpt het wel).

Als opgroeiend kind met een voorsprong merk je dat je anders bent. Maar je begrijpt niet waarom. Je begrijpt niet, dat je voor loopt, dat je verder bent in je ontwikkeling dan je leeftijdsgenoten.

Één van de redenen dat ik een peergroup zo belangrijk vind. Een groep waar kinderen kunnen levelen met kinderen die, net als zij, een voorsprong hebben. Soms is het voldoende om bij een oudere groep kinderen aan te sluiten. Soms is het belangrijker om te beseffen dat kinderen die net zo groot of oud zijn als jij, ook op dezelfde manier denken. Dat je niet altijd ‘anders’ bent (alhoewel natuurlijk niemand precies hetzelfde is, even voor de zekerheid;)).

En ook in een dergelijke groep, kan het zijn dat een kind niet zijn maatjes vindt. Een groep voor peuters met een voorsprong hoeft niet voor elke peuter met een ontwikkelingsvoorsprong passend te zijn. Misschien is specifiek díé groep niet passend, bijvoorbeeld door de samenstelling (als je bijvoorbeeld de enige peuter bent die bijna naar school gaat, terwijl de rest een jaar of 3 is, kunnen er toch nog flinke verschillen zijn). Des te meer reden om met je kind op onderzoek uit te gaan: waar komt hij zijn peers tegen? Wat vindt hij leuk om te doen? Met wie heeft hij een klik, wie is belangrijk voor zijn ontwikkeling, aan de hand waarvan kan hij zijn zelfbeeld op een positieve manier ontwikkelen?

Wat betekent dit voor jou?
In het kader van peers ontmoeten, begeleid ik verschillende groepen. Zo heb ik twee peutergroepen voor peuters met een voorsprong (ukIQ, één in Vlaardingen en één in Voorburg) en ga ik maandelijks met kinderen De natuur in met Jente. Daarbij zijn kinderen tot een jaar of 8 van harte welkom. Geen harde leeftijdsgrens, want zo werkt het nu eenmaal niet, in mijn ogen:)

Je kind is van harte welkom om een keer te komen kijken bij (één van) beide activiteiten. Hier kun je meer informatie vinden over ukIQ en hier over De natuur in met Jente. Je mag me natuurlijk ook altijd een mailtje sturen, of even bellen (06-23448412)!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.