Wat zou Ormie doen?

Dit filmpje gaat over Ormie het varkentje. Hij ziet een pot koekjes op de ijskast staan, maar kan er niet bij.. Hij probeert op ontzettend veel verschillende manieren om de koekjes te bereiken.

Ik gebruik dit filmpje om het met kinderen te hebben over doorzetten en hun mindset. Waarom is dat doorzetten eigenlijk belangrijk*? En wat maakt dat het soms best lastig is**?

Wat doet jouw kind als het moeilijk wordt, als iets niet in één keer lukt? Geeft hij dan op, probeert hij het nog een keer, vraagt hij om hulp? En wat is jouw reactie, wanneer je ziet dat iets niet meteen lukt.. Laat je hem even prutsen? Of schiet je meteen te hulp? Mag de eventuele frustratie er zijn?

Kijk het filmpje eens samen met je kind. Het geeft veel handvatten om een gesprek te voeren over doorzetten. Een aantal vragen die je je kind kunt stellen:
– wat gebeurt er?
– wat doet Ormie? wat (voor emoties) voelt of ervaart hij?
– wat doe jij als je zoiets voelt (voel je dat weleens?)?
– wat voor oplossingen verzint hij allemaal?
– wat zou jij voor oplossingen verzinnen?
– kom jij ook wel eens iets tegen wat je niet in één keer lukt? wat doe je dan?
– wat maakt dat Ormie doorzet?
– hoe kan Ormie jou helpen?
– hoe kan ik jou helpen, als iets niet in één keer lukt?
– waarom is kunnen doorzetten handig, denk jij?

Een tip voor als je kind antwoordt met “weet ik niet”: vraag naar wat hij denkt. Niet wat hij (wel of niet) weet. Je kunt dat ook op die manier benoemen.

Ormie is nogal creatief en een flinke doorzetter. Ik vraag me in sommige situaties dan ook wel eens af: “Wat zou Ormie nu doen?”. Leuk om met kinderen over te filosoferen. Maakt het een stuk luchtiger, terwijl er toch plannetjes ontstaan om dóór te gaan!

Door af en toe te focussen op het doorzetten, het (zelf) proberen, leert je kind een (nieuwe) vaardigheid, die zeker van pas zal komen.

* doorzetten is van belang omdat we allemaal wel eens iets tegenkomen wat moeilijk, vervelend of niet zo leuk is. Alleen ligt er áchter die hobbel vaak iets wat we graag willen. Over het algemeen kom je gedurende je leven verschillende situaties tegen waarin je kunt oefenen met doorzetten. (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen komen deze alleen minder vaak tegen. Bijvoorbeeld omdat ze dingen meestal vrij snel onder de knie hebben, of een bloedjehekel hebben aan herhaling.

** wanneer je gewend bent dat dingen die je probeert, vrijwel altijd vlug lukken, zonder dat je er al teveel moeite voor hoeft te doen.. kan leren doorzetten best lastig zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.