Austin’s butterfly

Van het filmpje “Austin’s butterfly” (gemakkelijk te vinden via Google of YouTube) heb ik ontzettend veel geleerd. Onder andere over frustratie, feedback geven, ontwikkeling, doorzetten.

Het gaat over Austin, hij heeft een vlinder nagetekend. Na zijn eerste tekening, krijgt hij feedback van de kinderen uit zijn klas. Aan de hand van de feedback van zijn klasgenoten, tekent Austin steeds een nieuwe vlinder. Austin wordt steeds beter in het natekenen van de vlinder. Hij ziet steeds meer details, weet steeds beter waar hij op moet letten. Zijn klasgenoten leren om goed te kijken en constructieve feedback te geven.

Wat ik briljant vind aan het filmpje, is dat er gefocust wordt op feedback geven, tips geven, een groeimindset (hij kan het NOG niet), tussenstapjes zien en nemen (eerst de vorm, dan het patroon van de vleugels), doorzetten, vooruitgang. Het laat zien hoe je met de juiste mindset en ondersteuning een heel eind kunt komen.

Bij de kinderen die ik begeleid zie ik vaak veel frustratie rondom tekenen. “Ik kan dat niet, het wordt toch nooit zoals ik had bedacht”. Vaak haken ze direct na (nog vaker tijdens, of soms zelfs vóór) de eerste versie af, omdat het niet matcht met het beeld dat zij in hun hoofd hebben. Terwijl je dus in dit filmpje ziet hoe je met feedback aan de slag kunt, hoeveel er te winnen valt. Wanneer je concreet kijkt naar het stukje waarover je niet tevreden bent en tips krijgt (of aan jezelf geeft) over hoe je dat kunt verbeteren, kun je constructief aan de slag met tekenen.

Achter de frustratie rondom tekenen kunnen verschillende oorzaken zitten. Verdriet (het wordt niet zo mooi als in mijn hoofd), jaloezie (die klasgenoot kan veel beter tekenen), onmacht (ik weet niet hoe ik het aan moet pakken), angst (wat als een ander het niet mooi vindt). Of een gebrek aan strategieën, verkeerde materialen, wegvliegende vlinders, een onduidelijk beeld van wat je wilt tekenen, een enorm hoge lat, een kritische houding.. De lijst is eindeloos en per kind en situatie kan het achterliggende probleem én de oplossing totaal verschillend zijn.

Hoe ga je daarmee om? De tips die je uit “Austin’s butterfly” kunt filteren, kunnen behulpzaam zijn. Maar mogelijk is er meer nodig. Dan heb jij geluk! Ik ben bezig met het opnemen van een online cursus voor ouders van gefrustreerde hoogbegaafde kinderen. Zodat je kunt onderzoeken wat er áchter de frustratie van je kind zit. En belangrijker nog: zodat jij kunt ontdekken hoe je je kind het beste kunt ondersteunen. Met als doel dat je kind uitdagingen aan gaat, de wereld beter aan kan en lekkerder in zijn vel zit! Ook iets voor jou? Laat het me weten, dan zorg ik dat er meer informatie jouw kant op komt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.