Hoe de natuur mij helpt

Ik was mijn handen minstens vijftig keer op een dag
Ook vóór Corona al. In dat opzicht is er voor mij niet zoveel veranderd. Als ik iets uit de koelkast pak, als ik mijn vingers aflik, nadat ik mijn boterham heb gesmeerd, als ik de kat geaaid heb, als ik vuilnis weg heb gebracht, als ik iets van de vloer heb geraapt, tijdens het koken, als ik mijn neus heb aangeraakt.

Ik weet dat het niet nodig is, dat het overdreven is
Maar tegelijkertijd is er ooit iets in mijn brein blijven haken. Een vriendinnetje met een beschadigd hoornvlies, mogelijk doordat ze in haar oog heeft gewreven nadat ze de kattenbak verschoond had. Dat ik ontelbaar vaak een koortslip heb gehad en ooit ergens heb gelezen dat je het virus ook in je oog kan krijgen. Dat een vriendinnetje ooit in mijn huis logeerde en bij terugkomst alle potjes in mijn keukenkastjes plakten. Dat ziektekiemen overgedragen kunnen worden via je handen, nadat je je gezicht hebt aangeraakt.

Er zitten allerlei overtuigingen in mijn hoofd. In dit geval op het gebied van schone handen. Al dit soort overtuigingen plak ik (vaak zonder nadenken) op nieuwe situaties. Soms handig, soms een belemmering.

De natuur helpt me
Wat ik het meest bijzonder vind: als ik word afgeleid, vergeet ik het. Beste afleiding: als ik in de tuin of in de natuur ben. Daar dénk ik er vaak niet eens aan om mijn handen te wassen. Lekker modderen, met stokjes in drollen peuren of stenen, schelpen en blaadjes verzamelen. Nootjes kraken en die zo, vanaf de grond, in mijn mond stoppen.

Hoe is dat voor jouw kind? Heeft hij ook wel eens gedachten die hem belemmeren in het dagelijks leven? Of herken je jezelf er misschien in?

De natuur is de beste plek voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen
Je zag ‘m vast al aankomen. Maar ik meen het bloedserieus. Ik geloof dat de natuur dé plek is om je hoofd even uit te mogen zetten en in je lijf te zijn. Te voelen in plaats van te denken. En hoe fijn is het als dat kan met kinderen die op eenzelfde manier denken, doen en voelen? Avonturen beleven, nieuwe dingen doen, doorzetten en leuke weetjes leren (ja, af en toe voed ik die hoofden wel;)).

Is het wat voor jouw kind om mee te gaan met De natuur in met Jente? Ik heb op maandag 19 oktober nog 3 plekjes vrij! Je kunt me een berichtje sturen of aanmelden via mijn site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.