Wat is van mij en wat van jou?

Tijdens de wandeling voel ik opeens een kramp in mijn borstkas. “Vind jij het ook een beetje griezelig?”, vraagt hij. “Nee”, zeg ik. “maar ik voel wel dat jíj het een beetje griezelig vindt. Hier, toch?”. Ik wijs de plek aan waar ik de kramp voel. En die klopt precies met zijn gevoel.

Steeds vaker ervaar ik dat ik dit soort lichamelijke reacties van anderen oppik. In het begin vond ik het vooral erg vermoeiend. Inmiddels merk ik dat het zorgt voor contact, een vertrouwensband. En weet ik steeds beter wat ik ermee kan.

Mijn stappenplan:

  1. Ik leer steeds beter onderscheid maken tussen mezelf en de ander. Jarenlang was ik de buitenwereld. Leken we versmolten, zonder dat ik het door had. Dat maakt het moeilijk om te onderscheiden wat “van mij” is, en wat van de ander. Ik voel dagelijks tientallen keren hoe het met mijn lijf gaat. Hoe ík me voel. Als ik wakker word, als ik ga slapen, en daartussenin ieder uur met behulp van een wekker op mijn telefoon. Soms nog vaker, als ik daar behoefte aan heb. Maar door de wekker vergeet ik het nooit.
  2. In contact met anderen merk ik op dat ik ‘iets’ voel, wat mogelijk niet bij mij hoort. Zodra ik dat opmerk, check ik het bij de ander. Door het te vragen “ik voel .., heb jij dat ook?”, of “is dat van jou?”. Soms klopt het, soms niet. Soms zie ik het al aan hoe iemand kijkt en vraag ik het niet eens.
  3. Ik besef dat het gevoel van de ander is en dat ik het mag loslaten. Ik visualiseer een bubbel om mezelf heen (liefst doe ik dat voor ik de deur uit ga). Maar je kunt ook het gevoel teruggeven (“ik geef .. aan je terug”, hardop of in je hoofd), de draadjes van dat gevoel van de ander doorknippen, visualiseren dat je het gevoel in een heliumballon stopt en die oplaat… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe gevoelig is jouw kind voor de emoties en fysieke ervaringen van anderen? En jij? Misschien kunnen jullie bovenstaande stappen eens doorlopen. Oefenen om te voelen wat van jezelf is, en wat van de ander. Ben benieuwd wat het jullie oplevert. Laat je het me weten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.