Ze begrijpen me niet

Conflicten. Vaak komen ze voort uit onbegrip. De één die de ander niet begrijpt. Maar ook: de ander die de één niet begrijpt.

Vaak hoor ik mezelf denken “ja maar, ze begrijpen me gewoon niet”. Ze. De ander, de rest van de wereld. Ik ben anders en de ander begrijpt mij niet.

Ik leg de schuld op zo’n moment buiten mezelf. Ik leg ‘m zelfs bij de ander. Want als die me begrepen had, was er nu niets aan de hand geweest. Ik zit niet lekker in mijn vel omdat de ander niet goed naar mij geluisterd heeft. De ander heeft me niet gegeven wat ik nodig heb. De ander zorgt dat er teveel prikkels zijn. Door de ander heb ik het gevoel dat ik me moet bewijzen of word ik uitgedaagd, de ander erkent mijn gevoelens niet.

Terwijl de essentie bij mij ligt. Ik heb een keuze. Als ik teveel prikkels ervaar, kan ik ervoor kiezen om weg te gaan, om beter geaard te zijn, oordoppen in te doen, meer bij mezelf te zijn, om leren gaan met prikkels (wat op 100 verschillende manieren kan). Wanneer ik het gevoel heb dat de ander mij niet begrijpt, kan ik ervoor kiezen om daar in een hoekje over te mokken. Ik kan echter ook mijn best doen om aan de ander uit te leggen hoe ik in elkaar zit. Én een poging wagen om naar de ander te luisteren en die ander ook te begrijpen.

Want terwijl ik vaak het gevoel heb dat de ander mij niet begrijpt… begrijp ik soms ook helemaal niets van die ander. Door allebei in onze eigen wereld te blijven zal daar weinig verandering in komen. Als ik verandering wil, mag ik de verandering maken!

Herken je deze gevoelens? Bij jezelf, of bij je kind? Wat voor mij helpend is zijn onder andere de volgende zaken:
1) Ik bouw regelmatig momenten van ontspanning en lichaamsbewustzijn in. Met behulp van geleide meditaties en visualisaties ben ik even uit mijn hoofd en in mijn lijf.
2) Ik probeer het verhaal vanuit de ander te bekijken. Om hiermee te oefenen kun je er een spelletje van maken. “Hoe zou je je over .. voelen als je een puppy/klein kind/opa was?” Door in ontspannen situaties te filosoferen hoe iemand anders ergens over kan denken of voelen, lukt dat in echte situaties ook steeds beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.