Testen of niet?

Regelmatig spreek ik ouders die zich afvragen of ze een IQ test af moeten laten nemen bij hun (vermoedelijk hoogbegaafde) kind. Of bij jongere kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong.

Ik heb daar eigenlijk niet één antwoord op. In mijn ogen is het voornamelijk afhankelijk van waaróm je zou willen testen. Wat is de aanleiding, waarom overweeg je het? Is er een discussie op school? Zien jullie thuis iets anders dan de omgeving ziet? Heb je het idee dat er iets ‘in’ je kind zit, wat er niet uit komt? Heeft je kind behoefte aan bevestiging? Of vind je het zelf vooral fijn om het zeker te weten? Er zijn zoveel mogelijkheden, en geen één daarvan is goed of fout. Wel belangrijk om over na te denken, want waarom zou je geld, tijd en energie steken in een test, als je datgene wat je wilt bereiken ook op een andere, mogelijk makkelijkere manier kan?

Over bovenstaande en meer heb ik een IGTV opgenomen, bekijk ‘m via deze link (https://www.instagram.com/tv/CIeC5jOjBfs/?utm_source=ig_web_copy_link). En wil je met me sparren over het laten testen van je kind of niet? Dan ben je van harte welkom. Omdat het altijd makkelijker is om er samen naar te kijken, dan alleen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.