Mijn haat-liefde relatie met geluid

Ik ben gevoelig voor geluid. Geluid en ik hebben een haat liefde relatie. Ik vermoed dat je er wel wat van herkent, van jezelf of van je kind. Dus hier komt ‘ie: mijn relatie met geluid.

Als het ‘stil’ is, vind ik dat lastig. Ik word er onrustig van, omdat alle kleine geluiden dan extra goed hoorbaar zijn. Denk aan tikkende klokken, de buurman die gitaar speelt of de timer van de lamp. Ik raak erdoor afgeleid, wil weten waar een geluid vandaan komt en of er een ritme in zit. Als ik erop focus, hoor ik ook steeds méér van dit soort geluiden. Andere mensen die geluid maken vind ik ook wel een dingetje. Iedereen heeft z’n eigen tempo, eigen geluiden. Een zakje dat open gaat, iemand die kucht of lacht, een ander ramt op z’n toetsenbord.

Muziek helpt mij in dit soort situaties. Het maskeert achtergrondgeluiden en zorgt voor constante input. Maar muziek is soms ook best lastig.

Allereerst moet het passen bij mijn emotionele toestand. Dat kan meerdere kanten op. Als ik verdrietig ben, kan ik willen zwelgen, en zet ik de lijst “verdrietig” aan. Soms wil ik dat gevoel gewoon wat ruimte geven, dan zet ik de lijst “mooi” aan. En soms voel ik dat ik uit het verdriet wil (en dat het het juiste moment is) en heb ik juist de lijst “vrolijk” nodig.
De muziek moet ook niet te hard (doet letterlijk pijn aan mijn oren) staan, maar ik moet het wel goed kunnen horen dus te zacht is ook irritant. De combinatie van muziek en koken (sissende pannen en de afzuigkap) is me vaak te heftig, net als met het raam open in de auto en muziek niet fijn samen gaan.
Ik luister graag naar muziek terwijl ik iets anders doe. Maar dan is het voor de concentratie wel zo lekker als ik een nummer al heel goed ken. Anders focus ik me namelijk op ‘nieuwe’ elementen in de muziek en laat ik me daardoor afleiden.

Met of zonder koptelefoon, oortjes? Met beeld, zodat ik weet waar het geluid vandaan komt, of zonder beeld omdat ik daardoor afgeleid raak? Vrolijke muziek zodat ik kan dansen en bewegen als ik wat energie kwijt wil of rustige muziek om meer tot rust te komen? Binaural beats helpen me soms, tot een oortje weer niet lekker zit. Ik ken mensen die onwijs rustig worden van bepaalde vormen van ASMR, terwijl anderen het juist vreselijk vinden.

Ik heb zo mijn voorkeuren, en die kunnen per dag (en zelfs per uur) of omstandigheid verschillen. Ik kan me voorstellen dat jij en je kind ook jullie eigen voorkeuren hebben, die misschien niet altijd overeen komen. Hoe gaan jullie daarmee om? Wat helpt en wat juist helemaal niet?